Likovne ideje

Neki ljudi (pretpostavljam da više mame čitaju moj blog nego tate ali s obzirom da možda neki tata čita, kažem "ljudi" a ne "mame" :)  ) nisu rođeni da budu kreativne duše.  I to je ok...  Trebamo i tehničare i kreativne duše.  Gdje bi mi bili bez tih tehničara?  Sve oko nas bi bilo u neredu i nitko nebi znao zbrajati i oduzimati! hahaha.  Ali kad trebaju raditi kreativne radionice sa svojom djecom, znam da su ti tehničari totalno izgubljeni.  Daklem, s obzirom da sam ja jedna od kreativnih duša na ovome svijetu odlučila sam napraviti stranicu s idejama za likovne radionice.  Ako se vi mučite i ne znate što biste radili za sat likovne kulture slobodno dođite na ovu stranicu ili potražite neke druge strancie i kopirajte ideje drugih ljudi... i ja kad budem imala pitanja uvezi geometrije, biologije i kemije možete biti sigurni da ću ja Vas potražiti! :D

Za Valenitnovo smo radili:

                                                        LICITARSKO SRCE

Trebat ćete:


 1.  Brašno
 2. Sol
 3. Vodu
 4. Zdjelu
 5. Žlicu
 6. Podmetač za svako dijete
 7. Kalup za kolače u obliku srca
 8. Valjak
 9. Olovku
 10. Novine ili papir za pečenje
 11. Crvene i Bijele tempere
 12. Debli i tanki kist
 13. Čašu vode
 14. Alu foliju 
 15. Ukrasnu traku ili vunene konce


Ovaj likovni projekt smo radili u 2 navrata.

Prvi tjedan:
Napravili tjesto od soli.  Ja sam dala svakom dijtetu svoju zdjelu i žlicu i podmetač, zatim sam svakom dala po pola čaše brasna, pola čaše soli i par žlice vode.  Djeca su to mješala dok nisu napravila mekano (ali ne ljepljivo) tjesto.  Tjesto su stavila na podmetač i po potrebi mješala s malo brašna.  Valjakom su razvukla tjesto sa svake strane dok nije oko 2 cm tanko (ne smije biti predebelo ili neće se osušiti ali ako je pretanko onda ce biti krto.  Izrezali smo srca i s olovkom napravili rupu za konce (sjetimo se da ce se tjesta stisnuti kad se osuši tako da ne napravimo pre malu rupu. (Ako na radionici imate vise djece predložila bih da na suprotnu stranu srca s nožem urežete prvo slovo imena djeteta tako da znate koje srce je koje dijete izradilo.  Djeca su vrlo osjetljiva uvezi takvih stvari).
Srca smo stavili na tavu na papir za pečenje i pustili da se osuše ili na zraku ili u pecnici na 100 stupnjeva par sati.

Drugi tjedan:


 1. S debelim kistom smo ofarbali srca s crvenim temperama  i dok je boja jos mokra u sredinu srca stavite malu kocku alu folije. Stavili smo srca opet na tavu i u pečnicu na 100 stupnjeva oko 5 minuta tako da se boja brzo osuši.  Onda smo tankim kistom nacrtali lijepi rub s bijelim temperama i navukli konce ili ukrasnu vrpcu kroz rupu...  


                                                                        MORE U BOCI
Trebat ćete:


 1. Plastičnu bocu s čepom(kao od vode ili Cole)
 2. Male školjke
 3. Male perlice morske motife (male ribice, vodene konjice, zvjezdice, i sl -takve stvari se da naći u Muller-u ili Hobby Art-u i ne treba puno 4 ili 5 kom po boci)
 4. Glitter ili šljokasto ljepilo (plave ili srebrene boje)
 5. Plavu prehrambenu boju
 6. Tekuće" Uho" lijepilo


Prvo smo stavili školjke i perlice u bocu, zatim smo napunili bocu s vodom (ali ne do vrha ostavili smo oko 6- 8cm prazno tako da možemo napraviti "valovi".  Stavili smo malo glittera ili šljokastog ljepila (ljepilo se otapa i ostaje samo glitter u vodi) i 8 kapi plave prehrambene boje. Dobro promućkamo bocu i imate More u boci...

                                                                  ŽABICA


Trebat ćete:


 1. Kartonsku rolu od WC papira
 2. Zeleni kolaž papir
 3. Bijeli papir na kojem ćete isprintati predlozak
 4. Škare
 5. Ljepilo
 6. Zeleni i crni flomaster

Isprintate predlozak žabe na bijeli papir
Zeleni kolaž papir režete na 4 komada (1 cetvrtina A4 papira bi trebalo biti dosta veliko da obučete jednu kartonsku rolu od WC papira)
Djeca trebaju obojati djelove tjela žabe i muhu i izrezati ih
Kartonsku rolu prekrijemo ljepilom i obučemo komadom zelenog papira.
Glavu, ruke, noge poljepimo na  zelenu rolu... I imate žabicu!

Alternativa:  Mogli bi prekriti dno role i pretvoriti rolu u držač za olovke!


LOPOČEV LIST
Trebat ćete:

1.  Okrugli papirnati tanjur
2.  Pola zelenog kolaž papira
3. Stik ljepilo
4.  3 kocke bijelog WC papira
5.  1 kocku žutog krep papira
6.  Celotep
7.  Škare

Na papiranti tanjur nacrtamo trokut koji ce djeca izrezati tako da tanjur dobije oblik lopočevog listaNakon sto izrežemo trokut trgamo komade zelenog papira i ljepimo ih na papirnati tanjur tako da
dobijemo lijepi mozaik.3 kocke WC papira i kocku žutog krep papira savinamo u trokut


zatim izrežemo ostatak tako da dobijemo pravi kvadrat

Savinamo jos jednom tako da dobijemo obilk piramide  ALI PAZIMO DA SU SVE SAVINUTE STRANE ZAJEDNO!!!Zatim oblikujemo NESAVINUTE STRANE u oblik sladoleda (sto vise okruglo to bolje)Otvorimo sve komade cvijeta i posložimo ih jedan na drugiUhvatimo sredinu i napravimo malu stabiljku i zaljepimo celotepomZaljepimo cvijet na lopočev list s krive strane sa celotepom.


LEPTIR OD ŠKOLJAKA


Trebat ćete:

1.  Razne vrste školjaka
2.  Tekuće ljepilo
3.  Komad kartona
4.  Crni flomić
5.  Oći (ako ih možete naći...  vidjela sam ih u Interspar. Ako ih ne možete naći možete oći nacrtati s flomićem).

Duguljaste školjke koristimo za tijelo i okrugle školjke za krila
Zaljepimo školjke s tekućem ljepilom na karton.


Možemo napraviti okvir od manjih školjaka ili napraviti dizajn po zelji.


Ticala nacrtamo s flomicem i oći zaljepimo ili nacrtamo.Alternativa:  Mozete ili napraviti okvir od stapića od sladoleda i zaljepiti konac s druge strane tako da možete sliku objesiti na zid ili zaljepiti skoljke na cestitku...***  Ovo smo radili za Dan planeta Zemlje:


GLOBUS/KASICA  **  Ova likovna radionica treba raditi u 2 navrata s baram 3-4 dana između za šušenje.


Trebat ćete:

1. Novine
2. Brašno
3. Sol
4. Voda
5. Balon
6. Zelene i plave tempere
7. Kist
8. Cašu za vodu
9. Kolaž papir
10. Škare
11. Ljepilo
12. Crni flomaster
13. Plastičnu zdjelu

1. tjedan:
**Unaprijed režemo novine na dugačke rezance oko 5cm debele.  Napravimo ljepilo za paper mache tako da stavimo brašno i par žlice soli u zdjelu ulijemo toliko vode da napravimo smjesu srednjeg gustoća...  (dovoljno gusto da djeluje kao ljepilo ali ne pregusto tako da papir u njega možemo lagano umočiti.

Prvo, balon napuhamo tako da dobijemo mali krug i zavežemo (razmislimo, koju veličinu kasice želimo i toliko balon napuhamo).  Pokažemo djeci kako rezance od novina umočimo u ljepilo i zatim umotamo oko balona.  Stavimo baram 3 sloja novine oko balona i pazimo da se balon uopće ne vidi (jer balon kasnije budemo izvadili i tamo gdje se balon vidi, bude rupa).
Stavimo umotane balone na tacnu i stavimo sa strane da se osuše.

2. tjedan:
Na gornji dio našega "globusa" izrežemo otvor za kasicu.  I kroz taj otvor izvlačimo balon.
Pofarbamo globus s zelenim i plavim temperama tako da izgleda kao svijet, naravno.
Zatim na kolaž papira (djeca mogu ili izabrati boju koju žele ili možete im ponuditi ili rozu ili svjetlu naračastu boju- kao boju kože).  Nacrtamo oko svoje ruke, izrežemo ih u napišemo "On drži cijeli svijet na dlanu svom".  Ruke zaljepimo na donji dio globusa.

**Mi smo naučili da, naravno trebamo čuvati svoj svijet, biti odgovorni (biti dobri upravitelji onim što nam je Bog dao) ali postoji balanc u svemu.  Bog je ipak taj koji čuva ovaj svijet i ne treba s enviormentalizmom ići u krajnost...  Dio odgovornosti je također štendnje novaca...  pa sam nekako oba dvije stvari s ovom likovnom radionicom izkombinirala! :DČESTITKE ZA BOLESNE:


Trebat ćete:

1.  Komad čvrstog papira (npr. Hamer)
2.  Tacnu
3.  Papirnatu salvetu
4.  Crvene, zelene i žute tempere
5.  Pola jabuke
6.  Crni flomaster
7.  Sijeme od jabuke i ljepilo (po želji)

Prvo, čvrsti papir savijamo na pola tako da dobijemo čestitku.
Onda, savijamo salvetu na četvrt, stavimo na tacnu i preljijamo s temperama (tako si napravimo podlogu za "žig").  Jabuku prerežemo na pola i umočimo u boju i po želji radimo otiske po papiru.S crnom flomićem pišemo na korici čestitke:  "An Apple A Day..."  i unutra  "...Keeps The Doctor Away!  Get Well Soon!"

Po želji, možete kasnije kada se boja osuši, zaljepiti sijeme od jabuke na otiske...

Alternativa:  Možete koristiti akrilike i raditi otiske po kuhinjeske krpe ili po majici...
Nema komentara:

Objavi komentar