Kako krenuti u ŠKK i upisivati dijete u FCA

Mislim da većina mama čak i ako ona koja ima samo srednju školu, ako imaju želju, mogu školovati djecu baram do 8. razreda. Poslije toga ako ona misli da nema dovoljno znanja, ona može kombinirati svoja predavanja s instrukcijama. Poznajem jednu mamu koja trenutno školuje svojih petero djece i kćer od svoje prijateljice kod kuće i sjajno to rade. Došlo je do nešto u matematici koje nije razumjela. Sve joj informacije u priručnicima i udžbenicima nisu pomogle, dalje nije razumjela. Stoga je okrenula internetu za objašnjenje i našla dobru stranicu gdje je netko objasnio tako dobro da joj je sve bilo jasno! Znači, čak i ako nešto ne znate, uvijek postoji mogućnost da vi prvo naučite dobro pa onda podučite djecu!

Ja ih osobno budem školovala skroz dok vidim da mogu... u trenutku kad vidim da više ne mogu, budem onda odlučila što ćemo dalje. Ne brinem se o tome sada.  


I znam što će sljedeće pitanje biti: Kako ćete ih vratiti u školu ako treba? Kako mislite da će se djeca uklopiti?

Zbog mogučnosti, vračanja u državnu školu koristim redovni školski nastavni plan.
Znači iz Hrvatskog jezika upotrijebljavam Školsku knjigu. „ Zlatna vrata“
Iz Matematike, Alfu
Iz Prirode i društvo sam koristila isto Školsku knjigu
Iz Engleskog koristim svoj kurikulum iz Amerike jer su moji dvojezičari

Iz svakog predmeta (odnosno: hrvatskog, prirode i društvo i matematike) da se kupiti ispite znanja... To inače kupuju škole (ako učitelj/ica preporučuje roditeljima da će trebati ispite u boji) i onda roditelji plačaju za te ispite znanja. Lukina učiteljica 1. razreda mi je dala ispite znaja koje smo kupili iz matematike (i ja ću isto tražiti od Alfe (matematike) da ih kupim sljedeće godine.) ali učiteljica od mog drugog sina (iz 3. razreda) ih nije kupila ove godine već ih je sama uškoli fotokopirala, pa nisam dobila ispite znanja za 3. razred nego sam ih sama morala napisati. Nije teško ali oduzima puno vremena... zato ću iz svakog predmeta sljedeće godine s radošću KUPITI ispite znanja! haha.Vrlo jednostavno: Uzet ću kao primjer predmet- matematika. Jednostavno uzimam udžbenik, radnu bilježnicu i zbirku zadataka i izvadim iz njih razne zadatke iz pogavlja koje ispitujemo znanje mjenjam brojeve tako da nisu baš isti zadaci koje su već riješili i tako pišem ispit. Pazite da ispit ne bude predugačak (2 i pol stranice u Microsoft Word-u je zbilja dovoljno). Za ispite iz Prirode i društvo sam uzela ideje iz radne bilježnice i pitanja iz udžbenika. Na kraju krajeva, bit ispita znanja jeste da provjeravate da li je dijete osvojilo gradivo.Za kraj školske godine više ne postoji završni ispiti (baram sam takvu informaciju dobila iz škole ove godine). Navodno ih je ministar obrazovanja izbacio zbog prevelikog stresa na djeci. Ja sam sama odlučila ispitivati znanje na kraju prvo polugodišta za sve što su u tom polugodištu učili pa na kraju godine za drugo polugodište. Na taj način je manji stres ali opet, želim vidjeti koliko su učili i ako nema ispita, ne mogu procijeniti koliko su informacije zadržali. Te ispite sama pišem.Što se tiče Family Christian Academy (škola gdje smo upisali svoju djecu): Oni prihvaćaju ocijene koje roditelji daju bez ikakvog provjere sa svoje strane. Što se njih tiče, vi ste kao roditelj kvalificirani davati ocijene! Jednostavno, unesete na web stranicu ocijene na kraju prvopologodišta i na kraju školske godine. Imate opciju na toj stranici "Transcripts" (ta opcija je- nakonšto ulogirate na stranicu- ispod imena svakog djeteta s desne strane 2. u stupcu ispod Request Menu). Ovdje možete printati taj transcript (izvješte o postignutom uspijehu). (Ako niste znali, indeksa više nema u školi djeca dobiju izvješće na kraju prvo polugodišta i diplomu na kraju svake godine).Ravnateljica naše škole nam je rekla (i još jedan gospodin je dobio iste informacije od ravnatelja njihoveškole): Da joj donesemo transkripte ako želimo djecu vratiti u školu, a ona ga bude notificirala. Znači, ne morate više nositi transkripte u agenciju za notificiranje niti u ministarstvo obrazovanja nego samo ravnatelju škole.Dakle, kako to raditi na legalan način kod nas u Hrvatskoj?

Mi smo to uspijeli tako da smo upisali našu djecu u međunarodnoj školi Family Christian Academy u Tennesssee-u. Njihova web stranica je: www.familychristianacademy.com

Na toj stranici druga natoknica se zove: About FCA. Ovdje možete saznati više o njima. Također imate njihovu kontakt informaciju. Tu informaciju nemate nigdje drugdje na stranici, pa to treba zapamtii.Četvrta natoknica je Home Education. Ovdje možete upisati dijete online. Kako biste to učinili trebate imati kreditnu karticu. Ako ne možete na taj način platiti, možete ispuniti formular online, zatim ispritnati ga pa poslati im poštem s bankovnimčekom. Kod upisa ne morate imati Američko državljanstvo, znači kod "Social Security Number" i "Driver's License Numer" pišete "N/A"Jednom kada upišete dijete, Dobit ćete na e-mail svoj user name i password kojima trebate ulogirati na stranicu. Kad ste ulogirani pod svakom djetetom imate ćete opcije.

Predzadnja opcija je ID Cards. Ovdje možete kliknuti i isprintati iskaznicu za sebe i svatko dijete i plastificirati ih.

Ispod tih opcija s desne strane imate stupac: Request Menu

4. opcija je Enrollment or Work Release Letter. Ovdje možete isprintati pismo upisa koje trebate odnjeti ravnatelju škole gdje bi vaše dijete trebalo biti upisano. Ne morate uopće spominjati školovanje kod kuće nego samo mu dajete to pismo i kažete da je vaše dijete upisano u međunarodnoj školi i to je to!

3. Opcija gore ispod imena vašeg dijetea je Curriculum List. Ovdje trebate kliknuti i unjeti sve predmete koje namjeravate imati i knjige koje ćete upotrijebiti i izdavačka kuća tih knjiga.

I to je to. Samo je ostalo da kupujete knjige, priručnike, radne listove, ispite znanja i vi ste spremni krenuti u planiranje svoje škole!

Nema komentara:

Objavi komentar