Kako planirati svoj tjedan

Kad sam tjekom ovog tjedna razmisljala o tome sto bih uopce napisala  palo mi je na pamet da bih mogla objasniti ljudima kako radim tjedni plan...  Meni je to savsvim prirodno i jednostavno ali ja uzivam u organizaciji i planiranju, a znam da to nije slucaj sa svima...
 
Kako biste mogli raditi tjedni plan, morate imati godisnji plan.  Kupite si prirucnike za ucitelje (ja sam najnormalnije narucila preko interneta od izdavakih kuca sve prirucnike osim te iz Alfe.  Oni zapravo daruju prirucnike skolama ali kad sam im poslala molbu, bili su vrlo ljubazni i slali mi prirucnike besplatno na CD-u). Zbrojite sve lekcije u prirucniku i mnozite puta 2 (osim matematike) jer vecina lekcije mozete podjeliti u 2 sata, i potrebno je jer djeca inace ne mogu sve pohvatati u 45 min.  Kad ste to sve zbrojali onda zbrojite koliko dana imate u skolskoj godini i oduzmite koliko sati ste planirali... ostatak neka vam bude za izlete i bolesne dane.

Mi, inace nemamo skolu petkom jer obavaljamo sve potrebne sati (i jos vise o toga sto drzava zahtjeva) u cetiri dana (od ponedjeljak do cetvrtak) tako da svakog petka idem (ili do knjiznice ili do slasticarne) i od 10:30 do 13 sati radim tjedni plan.  Smjestim se fino za stolom, izvadim svoj planer i OLOVKU S GUMICOM, otvorim novu stranicu u tjednom planeru i krecem...

1.  Prvo planiram prirodu i drustvo jer iz tog predmeta je vrlo lako naci "temu" za taj tjedan.  Npr. Proslji tjedan je Filip ucio o vodama tekucicama i sve biljke i zivotinje koje zive i rastu u vodama i oko vode tekucice.  Luka je ponavljao dane tjedna tako da ta tema nije ukljucio njegov predmet i to je ok, ALI uvijek je dobro gledati unaprijed u njihovim udzbenicima...   Npr.,vec znam da i Filip i Luka moraju nauciti o proljecu, o zdravlju i o ljeti...  kad dode do tih tema, budem ih paralelno naucila bez obzira da li idemo po redu u udzbeniku.  Nije neohodno ici po redu.  Bitno je da djeca nauce informaciju i lakse je, ako ih imate vise, da uce slicnu stvar. 
Ako djecu zelite ispitati mozete od toga napraviti igru.  Npr. nesto sto ja volim raditi jest, pitati DA/ NE pitanje ako je odgovor da, ustanu ili ako je ne onda ostaju sjediti...  Nekad ih pitam pitanja i ako tocno odgovaraju onda im dajem bombon... 

2.  Nakon toga pogledam hrvatski... da li ima neku pricu o vodi?  Filip je imao pricu "Voda u casi" (i mogu reci da sam preskocila tu pricu ne bi mu skodilo jer je tako bila bezvezna... hahahaha.  no dobro, procitao je!) i "Dva potoka"  Uzimam za sve price 2 sata.  Prvi dan procitamo pricu, malo pricamo o njoj (sto se njemu svidjelo, itd) pa onda rijesava zadatke u radnoj biljeznici.  Drugi dan pise analizu u pisanki (naslova price, pisac, likove iz price, pouka ili o cemu se radilo... analize budete nasli u prirucniku) i ili interpretativno citanje ili pisemo sastavak na temi price.   

Luka uci pisana slova.  Prvi dan ucimo slova i radimo prvu stranicu iz radne biljeznice i drugi dan vjezba pisanje u pisnaki i rijesava drugu stranicu u radnoj biljeznici.  S njim idem tocno po redu u udzbeniku tako da nebismo slucajno preskocili neko slovo.

Uvijek na pocetku sata dajem Filipu po jedan stih iz Biblije da kopira u pisanku kako bi vjezbao uredno pisanje i Luki takoder dajem neke recenice jer mora vjezbati pisana slova.  Ponedjeljkom dajem Filipu diktat dok Luka prepisuje recenice i utorkom dajem Luki diktat dok Filip prepisuje stih.  Sve to stavim u tjednom planu tako da ne zaboravim!

3.  Trece, planiram likovni- Ako sama nemam ideju onda pretrazim ideje na internetu. Stavim pojam u google trazilicu na engleskom, npr. Water, Sea, River+ Craft Ideas) i izaberem ono sto mi se svidje.

4.  Planiram sve drugo. 

  • Matematika: ide po satu tocno tako kako pise u prirucniku.  Ako vidim da neko gradivo nisu osvojili i rijesavali su sve u udzbeniku, radnoj biljeznici i zbirci onda im dajem radne listice skroz dok nisam sigurna da su osvojili gradiva.  U matematici nemojte nikad ici dalje dok niste sigurni da je dijete osvojio gradivo, jer bude kasnije imao probleme...  Filip sada uci mnozenje i inace mu matematika teze ide pa mu dajem zadatak da ponavlja tablicu mnozenje svaki dan po 10 min.  To obavezno stavim u tjedni plan!
  • Biblija:  Za ovaj predmet, ovisi sto radite...  ako nemate bas program koji radite onda biste mogli izabrati Bibljiske price koje ide uz tjedne teme...  npr.  ako je tema voda, mogli biste citati o tome kako je Bog stvorio more i zivotinje, Jona i kit ili Isus je pretvorio voda u vino...Ja koristim program CharacterFirst! pa planiram svoj tjedan po tim planom...
  • Glazbeni: Mi ucimo klavir i imamo odredene zadatke koje dobijemo od uciteljice klavira koje moramo rijesiti svaki tjedan tako da planiram svoj tjedan prema tim stvarima, ali ako ste kupili skolski glazbeni program sjetite se da nije neohodno ici tocno po redu, mogli biste takoder naci pjesmu u knjizi o vodi i uciti ju taj tjedan.
  • Engleski je takoder nesto sto ide tocno prema planovima...


Dok planiram sat pisem sebe biljeske ako trebam napisati nastavni list, ispit ili nesto sto bih trebala isprintati, to ucinim odmah nakon planiranja.  Ja inace nosim laptop sa sobom u slasticarnu ili knjiznicu i odmah sve pisem tamo, jer kad dodem doma, tesko cu se moci koncentrirati.  Kad dodem doma, odmah sve isprintam...  ako trebam nesto rezati, to odmah napravim (za cijeli tjedan).  Jednostavno to cini dnenvo planiranje navecer lakse.  Sve papire stavim s tjednim planom u planer i svake veceri kad planiram nastave za sljedeci dan, samo izvadim ono sto mi treba.

Tjedni plan pisem s kratkim bilješkama- broj stranice iz prirucnika, stranice udzbenika i radne biljeznice...  slovo koje uce, itd
Ali u dnevnom planu pisem SVE!  Objasnjenje gradiva, stranice koje trebaju rijesavati u udzbeniku i radnoj biljeznici...  absolutno sve!  Dnevni plan pisem svaku vecer i tjedni plan mi puno pomaze u tome.

Trebate biti svjesni da svaka osoba planira i organizira se malo drugacije...  ako vam nesto sto ja radim jednostavno ne odgovara, nemojte se osjecati prisiljenim da vi morate tako raditi.  Ima mnogo nacina planiranja i ima jako puno resursa na internetu- puno blogova i web stranica o tome.  Na kraju krajeva, vi morate naci svoj nacin i tu smo mi da vam dajemo ideje...  :D  Uzivajte u planiranju!


Primjedbe

  1. Ovo je stvarno super....vrlo korisno i za majke male djece - kako mozemo pokrenuti uciti nasim klincima da ih pripremimo za malu skolu. Prvi korak: moramo imati plan. I volim to sto si rekla: za cijelu godinu. Moram to raditi.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar