Što je s ocijenjivanjem... da li sam ja kvalificirana ocienjivati svoje dijete?

Već nekoliko puta sam dobila pitanja: što je s ocijenama na kraju školske godine?
Kako ćete djecu ispitivati?  Kako ćete zaključitit ocijene?  Da li ću dobiti diplomu, ili dokument da je dijete završilo razred koje je završilo?

To su vrlo bitna pitanja koji znam da će svaki roditelj koji želi školovati svoje dijete kod kuće pitati (i ja sam ih sama pitala).  Bolje ću znati odgovore za par mjeseci (kad svoju teoriju provodim u praksu- haha), ali za sada, ovu informaciju imam.
Ispiti znanja

 Iz svakog predmeta (odnosno: hrvatskog, prirode i društvo i matematike) da se kupiti ispite znanja...  To inače kupuju škole (ako učitelj/ica preporučuje roditeljima da će trebati ispite u boji) i onda roditelji plačaju za te ispite znanja. Lukina učiteljica 1. razreda mi je dala ispite znaja koje smo kupili iz matematike (i ja ću isto tražiti od Alfe (matematike) da ih kupim sljedeće godine.) ali učiteljica od mog drugog sina (iz 3. razreda) ih nije kupila ove godine već ih je sama u školi fotokopirala, pa nisam dobila ispite znanja za 3. razred nego sam ih sama morala napisati. Nije teško ali oduzima puno vremena...  zato ću iz svakog predmeta sljedeće godine s radošću KUPITI ispite znanja! haha. 

Kako to pišem? 
Vrlo jednostavno: Uzet ću kao primir predmet- matematika.  Jednostavno uzimam udžbenik, radnu bilježnicu i zbirku zadatak i izvadim iz njih razne zadatke iz pogavlja koje ispitujemo znanje mjenjam brojeve tako da nisu baš isti zadaci koje su već riješili i tako pišem ispit.  Pazite da ispit ne bude predugačak (2 i pol stranice u Microsoft Word-u je zbilja  dovoljno).  Za ispite iz Prirode i društvo sam uzela ideje iz radne bilježnice i pitanja iz udžbenika.  Na kraju krajeva, bit ispita znanja jeste da provjeravate da li je dijete osvojilo gradivo. 


 
Kako će moje dijete dobiti ocijene?

Naše bivše učiteljice iz škole su pristali da, ako ja platim za fotokopiranje, one bisu mi dale ispite za kraj školske godine.  Sad to je dobrovolje te učiteljice...  ali mislim da ako je učiteljica normalna i ako smo mi kulturni i imamo prema njima poštovanje, ne bi to drugdje trebalo biti problem.  Ipak bi trebalo biti školi u interesu da su naša djeca na raznini druge djece iz škole, jer ako jednog dana ih trebamo vratiti u školu, učitelji i ravnateljica će patiti ako naša djeca nisu dobro naučila gradiva).  Ali ako slučajno imate nekakvu "nenormalnu" učiteljicu :D Ispit možete sami napisati na način kako sam gore navela.  

Što se tiče Family Christian Academy (škola gdje smo upisali svoju djecu):  Oni prihvačaju ocijene koje roditelji daju bez ikakvog provjere sa svoje strane.  Što se njih tiče, vi kao roditelj ste kvalificirani davati ocijene!  Jednostavno, unesete na web stranicu ocijene na kraju prvopologodišta i na kraju školske godine.  Imate opciju na vašoj stranici "Report Cards". Tu možete printati "izvješće o postignutom uspijehu".  (Ako niste znali, indeksa više nema u školi djeca samo dobiju izvješće). 
Ravnateljica naše škole nam je ovako rekla:  Da joj donesemo izvešće na kraju školske godine, a ona ga bude notificirala.  Notifikacija se više  ne nosi u Ministarstvo obrazovanje nego ravnatelju/ici škole.   

Nadam se da sam odgovorila na sva pitanja... ali ako slučajno nisam, slobodno pitajte što god dolje u komentarima i odgovorit ću vam.  Ako ne znam odgovor...  budemo saznali zajedno! :D


Primjedbe

  1. Ovo je stvarno korisno. Hvala Bonnie!

    OdgovoriIzbriši
  2. Zdravo,meni pod hitno treba odgovor na jedno pitanje.Ako dijete upišem u FCA i uredno ga školujem kod kuće i FCA mi izda svjedodžbu o završenom školovanju,hoće li hrvatska priznati tu svjedodžbu,te hoće li djete moći pisati državnu maturu?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdrav, ispričavam se što mi je trebalo ovako dugo da vas odgovorim. Selili smo se i nisam imala internet. Koliko sam upoznata s najnovijim procedurama (i to se tako često mjenja da nisam ni 100% sigurna), nakon završetka školovanja ravnatelj obližne škole treba pogledati i notificirati diplomu. Ohrabrim majke da kad unesu kurikulum na web stranicu od FCA ili gdje god je dijete upisano da unese sve (ime udzbdnika i izdavačku kuću) kako bi sve vidjelo da ste sljedili hrvatski program. Trebali bi moći nakon toga izači na maturu (kako stranci i povratnici idu na fakultet? Isto moraju notificirati diplomu, izači na maturu, itd). Moj suprug je osobno zvao ravnatelja jedne gimnazije u Zagrebu i razgovarao s njim uvezi srednje škole i fakultet. procedure, itd. Ja bih i vas ohrabrila da to činite.

      Izbriši

Objavi komentar