Ima nas više sada!

Evo, u petak smo mi Dučići završili svoj drugi tjedan škole i mislim da nam stvari konačno idu malo glače (uvijek treba malo vremena da čovjek "uđe u đir" poslije ljeti :D).  Drago mi je reći da nas ima malo više ove godine.  Ima nas najmanje 5 obitelji (6 s nama Dučićima) koji je krenulo školovati kod kuće ove godine! To su obitelji za koju osobno znam (ljudi koji su me direktno kontaktirali i tražili pomoć oko upisa, itd.).  Ne znam da li nas možda ima više, ali za početak mislim da je to ODLIČNO! 



Ugl. htjela sam da imate priliku čuti malo od drugih mama koje to rade.  Danas ćemo ćuti od dvije mame koje su rekle kako im je prvi tjedan škole završio. 

Prva mama, P.N. je inače bila iskusna profesorica.  Ona i sin su bili nakon prvog tjedna vrlo zadovoljni sa krajnjim rezultatom.  U petak je rekla: "Bilo je dobro, ali neobično i novo. sve smo stigli prema planu... ono što sam iz prvog tjedna nastave kod kuće vidjela da sam ja najviše "naučila"... Metodika nastave nema veze s onom u školskoj učionici. To je sigurno. Uglavnom, jako zanimljivo iskustvo nakon što sam predavala u školi :)" 
Kad ju je netko pitao:  "što postižeš sa homeschoolingom?"  Njezin odgovor je bio:  "Odgoj i naobrazbu :) Nama u Hrvatskoj je to teško shvatiti, ali škola je jedno od mjesta stjecanja naobrazbe, ali nije jedino. Za neke je to, istina, jedini i najbolji izbor, ali isto je i sa homeschoolingom. A na odgoj gledam kao isključuvo H. i moju odgovornost." 
Na pitanje: "a socijalizacija djeteta?" On je odgovorila: "Da, koplja se uglavnom lome oko socijalizacije, kvalifikacije za držanje nastave i kvalitete podučavanja. Moj cilj nije dokazivanje ili argumentiranje već sprovesti u život viziju koju H i ja imamo za svoju obitelj. U najmanju ruku im treba druženje. I izolacija nije cilj i mislim da išta ekstremno nije dobro koliko god bilo opravdano. V ide na atletiku i druži se s drugom djecom i sigurno je da to djeci jako treba. Ali isto mislim da će biti prilike da izgrađuje karakter. :)"

Druga mama  D.K. je rekla:  "Mi smo i prije škole učili slova, brojeve, zbrajanje tako da smo samo nastavili sa time. Samo što je sada prisutan taj osjećaj da smo u školi. Služimo se knjigama za 1. razred,  a njihov glavni sadržaj je naučiti čitati i pisati, jer to je temelj i naravno ljepo ponašanje i dobro ophođenje prema sebi i drugima što mi uvijek usađujemo u svog sina. Ja ništa ne forsiram u učenju i ima vremena i on tako najbolje uči i to je prednost home scoolinga.  Pošto smo u maloj sredini i jedini koji tako uče svoje dijete, tu je dosta bilo objašnjavanja ( još uvijek ) ljudima, rodbini, okolini što je to home scoolin,g ali tu postajem pravi govornik i ne dam se, čvrsto stojimo iza svojih uvjerenja, a to je da želimo najbolje svome sinu!"

Znam da nije nikad lako probiti led i krenuti u nešto novo, ali uvijek je malo lakše kad nas ima baram 1 više. Znajte da smo mi mame u ovome zajedno i podržavamo jednu drugu. Vjerujem da će nas biti i više u budučnosti pa nam bude malo lakše.  Danas nemam ništa drugo za reći osim:  Bravo PN i DK!  Ponosna sam na vas i samo naprijed! 

Primjedbe

  1. Odlicno!! Jedva cekam se pridruziti s vama. :) Da li ce biti jos price (od osale dvije obitelji?)

    OdgovoriIzbriši
  2. Roz, Nadam se da bude ali nisam još čula od njih... ne znam da li svi žele javno ispričati sviju priču, ali ugl. drago mi je da neke djele s nama svoju priču :))

    OdgovoriIzbriši
  3. Bas nam podižete moral, lijepo je čitati vaš blog, radujem se svojem HS-u kroz par godina.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar