Svjedočanstvo iskusne mame-učiteljice

Upoznala sam mamu-učiteljicu, Sandru Novak, kroz facebook prije nekih, možda, 8 mjeseci.  Mjenjale smo ideje (ona bi mi ispričala što ona radi koji kurikulum koristi, itd. i ja bih s njom podjelila što učim...) Kad me je kontaktirala krajem ljeti ove godine zato što namjeravaju kao obitelj doći u Zagreb i pitala što ima zanimljivog za vidjeti (jer bi htjela djecu voditi na neke izlete) dogovarale smo se da bismo se mogle  nači na kavu.  Odmah sam ju nakon tog susreta zamolila da mi bude "guest blogger" i da nam ispriča svoju priču, jer sam bila toliko ohrabrena dok smo razgovarale. 

Dakle, napravite si kavicu  i počastite si s par kekiča ili kolačem (ako niste na djeti) i uživajte u ovu jako zanimljivu, istinitu (i gramatički najtočniju ;DDD)  priču.




JA: "Ja sam Sandra Novak, a ovo su Sven, Stefani, Mario, Fran i Adrian."

 Nenamjerni prolaznik: "I svi su Vasi?"-sa izrazom lica koji jasno govori da su nesto slicno vidjeli samo u crno-bijelim filmovim.

 Ja: "Da, svi su moji!"-odgovaram ja ponosno."Sven je vec punoljetan, Stefani ima 16 godina, Mario 14, a Fran i Adrian 9."

 Nenamjerni prolaznik: "Blizanci? Divno! Bas su slatki, a u koju skolu idu?"

 Ja:"Ja ih skolujem kod kuce."

 Nenamjerni prolaznik: "Kod KUCE!!??", u glasu mu se mogao cuti prizvuk uzasavanja na takvu ideju. Oci su mu se sirom otvorile, dok su mu se kapljice znoja lagano stvarale na celu. "Kako kod kuce? Jeste li profesor, nastavnik?"

 Ja: "Ne! Ja sam 'samo' majka. Vidite, ja zelim dati svojoj djeci najbolje obrazovanje koje mogu, u ovom trenutku to je obrazovanje kod kuce. Takvo obrazovanje ih uci da misle, pronalaze, istrazuju, zavole ucenje, kao sto je i Einstein..."

 Nenamjerni prolaznik: "A socijalizacija, a diploma, a fakultet, a ...?"


 Ovo je jedan od mnogih scenarija s kojima sam se susretala gotovo svakodnevno u našoj, vec 18 godina, dugoj karijeri školovanja kod kuce.

 Ne, ja nemam problema s matematikom, mogu zbrajati, i doista, pocinjem obrazovati svoju djecu vrlo rano. S školom pocinjemo od vremena kad dijete može samostalno sjediti na kahlici.
Zapravo, pocinjemo još i nekoliko mjeseci ranije s koordinacijom ociju i ruku, vježbama nogu i ruku masažama i sl. (više o svemu možete procitati uskoro u mojoj knjizi ...)
Kada je Sven navršio sedam godina morala sam donijeti odluku; da li da nastavimo s školovanjem kod kuce,u kojem je neizmjerno uživao, i vec postigao veliki napredak (zbog mog posla puno smo putovali,i jedini nacin na koji sam mogla smiriti svog hiperaktivna, disleksicnog djecaka duže od dvije minute je bila matematika. Rješavao je zadatke zbrajanja i oduzimanja s 5, 6 cak i sedam znamenki dok smo putovali), ili da krene u javnu školu?
Kada je došlo vrijeme testiranja za prvacice, zamolili smo odgovorne profesore da ga se testira za naprednije razrede te ako prodje testove da se upiše u 2 ili 3 razred, ovisno o rezulatima. Dobili smo jasan i glasan odgovor, NE.

Moje sumnje su se ubrzo obistinile, Sven se dosadjivao u školi, sav taj materijal je vec davno prosao i nije bilo izazova. Ako znate ista o hiperaktivnoj djeci, onda definitivno znate da im je potreban konstantan izazov/poticaj na razmisljanje. Pošto je jako društveno dijete brzo je stekao prijatelje i postao popularan u razredu, no usprkos tome ubrzo mu je dosadila matematika, skola i sve skupa, jer mu nije predstavljala nikakav izazov.

 Uciteljica mi je rekla da je svoje 45 minutne zadatke iz matematike rješavao u 15 min, a ostatak vremena pomagao drugoj djeci kojoj su zadaci predstavljali problem.
U tom trenutku sam se definitvno odlucila nastaviti s školovanjem kod kuce.
Tijekom godina upisali smo nekoliko škola koje su nudile razlicite programe školovanja kod kuce te na kraju se odlucili za HomeLife Academy.
Potrebno mi je bilo nekoliko mjeseci da bih mu obnovila ljubav prema ucenju i istrazivanju (obrazovanju) kao što je to bilo prije. Uspjela samo do neke mjere, ali to više nije bilo kao prije.

Kako su godine prolazile imala sam priliku i blagoslov sresti mnoge homeschoolers i nauciti vrijedne lekcije o školovanju kod kuce. Primjenjivala sam razlicite savjete veterana zajednice školovanja kod kuce, dok konacno nisam našla ono što odgovara mojim nastavnim metodama, kao i stilu ucenja moje djece.

 Sada koristim spoj razlicitih materijala, fokusirajuci se uglavnom na aktivno ucenje (ucenje istraživanjem, više o tome možete citati u mojoj knjizi ...), te koristeci living books kao glavni fokus našeg ucenja (što cini djecu željnom citanja i ucenja, imam nekoliko strastvenih citaca u obitelji koja je doslovno proždiru dvije ili više knjiga / romana tjedno istivremeno ne zanemarujuci ostale školske predmete).

 Naša škola se sastoji od mnogih eksperimenata, kreativnog izražavanja, prakticnog rada i obuke, i što je najvažnije s naglaskom na razvoj pojedinacnog talenta svakog djeteta.
Nakon nekoliko godina došlo je vrijeme za drugu važnu odluku. Da li ce se djeca školovati kod kuce i kroz srednju školu?

 Kao i sa ostalim stvarima u životu, dobro smo promislili, te odlucili saznati što više o našim mogucnostima.
Našli smo mnoge opcije srednjoškolskog obrazovanja putem intereneta, no mi smo htjeli nešto drugo, nešto što je prihvaceno u Hrvatskoj i što ce otvoriti što više mogucnosti za nasu djecu u buducem životu.
Naišla sam na Cambridge i saznala da oni imaju kao opciju (u cijelom svijetu) za registraciju privatnih kandidata za testove.
Ako kandidat prode svih 7 predmeta, automatski dobiva medjunarodnu Cambridge diplomu za završeno srednjoškolsko obrazovanje (opce obrazovanje, kao opca gimnazija).
Kao što je svima poznato Cambridge je svjetski autoritet u obrazovanju.

 Sven je završio svoje testove u X gimnaziji u Zagrebu, te je u mogucnosti upisati se u bilo kojem sveucilištu po svom izboru u Hrvatskoj i svijetu s tom diplomom. On je upravo odlucio da se preseli u SAD-u i dalje studira IT.

Važno je znati da se IGCSE testovi mogu sprovesti u bilo kojoj zemlji, a ne samo u Hrvatskoj, jedini uvjet je da se svih 7 predmeta testira u roku od 13 mjeseci od prvog dana testiranja. Možete vidjeti više informacije o www.cie.uk.org, ili možete me kontaktirati za više informacija na: croatianterry@yahoo.com


Primjedbe

  1. Stvarno je ovo bilo zanimljivo procitati. Svaka cast!!!! Podijelim ovo na Twitteru i FB-u.

    OdgovoriIzbriši
  2. TX Roz, Meni je osobno njezina priča jako ohrabrila, jer konkretan odgovor na mnoga pitanja koji mnogi imaju: Što je sa srednjom školom? Što je s fakultetom? Da l će uopće dozvoliti djecu a idu na fakultet ovdje ili da li će morati nastaviti obrazovanje vani? Lako je s
    pretpostavljati i teoretsko neke stari reći ali kad netk prepričava svoje iskustvo... to je prava stvar!

    OdgovoriIzbriši
  3. Točna adresa ustanove Cambridge International Educations u vezi testiranja glasi: http://www.cie.org.uk
    Molim Vas, kliknite na tu poveznicu! Hvala!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar