Blagdani- Kako obilježavati ono što je Bog učinio...

Svaki put kad je Bog nešto veliko učinio za svoj narod, On ih je naredio da u čast onoga što je učinio održavaju slavlje- blagdan... Neki blagdani koje danas slavimo imaju i pogansko i kršćansko značenje, npr. Božić i Uskrs ali osobno, mislim da je velika šteta da kao kršćani sve odbacujemo samo zato što "pogani" to slave...  Zar ne dajemo, upravo s tim, onda đavlu pobjedu?

Blagdani su odličan način da mi kao roditelji usadimo i potvrđujemo u našu djecu velike stvari što je Bog učinio za nas...  Tradicije su djeci jako važna stvar...  Djeca inače vole i nalaze sigurnost u stvarima koje se stalno ponavljaju.  I želim reći da tradicije nisu  mrtva religija.  Mrtva religija je nešto što učinimo, jer jednostavno se to tako radi godinama... nitko ne zna zašto (osim onog povjesničara koji je to istražio... haha), ali to je tako. Tradicije su nešto što učinimo ponovo i ponovo (nešto što ćemo predati našoj djeci) utemeljene na onom što vjerujemo i ne želimo da sljedeće generacije to zaborave. Razlika je da jedno je čin navike koji je izgubio smisla i cilja i donosi duhovu smrt. Drugo je nešto što je učinjeno ciljano  sa razlogom i poštovanjem i donosi život.

Postoji puno toga što možemo učiniti kako bi blagdani bili značajni za našu djecu i cijelu obitelj...  ovdje ću s vama podijeliti neke stvari koje mi radimo kako bismo učinili blagdane posebnim. Slobodno "posudite" naše ideje ili možda dobijete inspiracije za svoje ideje...


DAN ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE


U našoj obitelji (s obzirom da smo svi Ameri- osim mog muža koji bi htio biti Amer haha) slavimo Američki Thanksgiving (koje se slavi 4. četvrtak studenog), ali u listopadu u hrvatskoj imamo blagdan Dan zahvalnosti za plodove zemlje (ili Dani kruha).  To možda nije skroz ista stvar (u Americi Thanksgiving je skroz povezan s početkom naše povijesti), ali srž jeste isti- Zahvaljujemo za sve što nam je Bog dao i naravno, jesen je savršeno vrijeme za to, jer je to vrijeme žetve, itd.
Dakle,  naši obiteljski običaji su vezani za Američkog blagdana, ali osobno mislim da općenito možete od njih pobrati nešto (ako želite) i prilagoditi ih svojoj kulturi i obitelji!  :)

1.  Drvo zahvalnosti:
Od početka mjeseca ili berem gole grane vani ili ih nacrtam na veliki poster.  Izrežem iz kolaž- papira puno lišća jesenskih boja i svaki dan pišemo na jednom listu jednu stvar zbog čega smo zahvalni i objesimo ih na grane. 

2 tjedna prije blagdana vježbamo svaki dan pjesmu zahvalnosti.(Mi pjevamo jednu himnu koju su pjevali Pilgrims koja se zove Doxology), ali ima na hrvatskom jeziku super pjesme zahvale.  Tu pjesmu pjevamo umjesto molitve za hranu prije ručka na tom danu kada budemo slavili "Dan zahvalnosti".

Dan prije Dana zahvalnosti čitamo "The Thanksgiving Story" (Sigurno ima priče iz hrvatske povijesti o ljudima koji su pokazivali zahvalnost...  mali kopajte po povijesti :))) )

4.  Ukrasi:
Nešto uvijek izradimo, ili čestitke za nekoga, ukrasi za kuću...  ove godine smo izradili držače za salvete, ukras za stol i kartice s imenima za svako mjesto za stolom.


Na samom danu Thanksgiving-a dok ja kuham taj VELIKI ručak (purica, piri krupir, pita od jabuke...) klinci gledaju crtić...  Ovaj crtić je iznenađujuće povijesno točan (samo ću opominjati- ako pokažete svojoj djeci- da je u 2 djela ovdje sam samo stavila link za prvi dio).  


BOŽIĆ:

1.  Kititi kuću:

Ja inače volim prakticirati staru Američku tradiciju da kitim kuću odmah dan poslije Thanksgiving-a.  Ionako to većinom bude zadnji četvrtak u mjesecu...  Naravno, klinci vole pomoći, pa upalimo Božićnu glazbicu, vadimo kutije s ukrasima i kitimo kuću.  Bor inače kupujemo malo kasnije pa to ne kitimo odmah, ali imamo razne stvarčice čime ukrasimo kuću i sve to stavljamo na svoje mjesto.


2.  "Što Bog želi za Božić?" Jaslice. (Ova aktivnost radimo jednom tjedno počevši od zadnjeg tjedna u 11.om mjesecu)

Ovu ideju sam dobila od jedne frendice iz Amerike.  Kupila sam jaslice ovdje u Kaufland-u (treba imati anđela, 3 kralja i pastira) i pazila sam da bude plastična i jeftina tako da klinci mogu se malo i igrati s njom, a da ja nisam na iglama da ne slome nešto.


Životinje i Bebu Isus sam stavila odmah unutra jaslice i druge figure sam stavljala u male ukrasne vrećice (koje sam isto kupila u Kaufland-u, jer ih imaju po 5 kuna). Na čestitki koja se visi na vrećici, napisala sam brojeve 1-6 i stih koju želim čitati iz Biblije.


1. Marija- Luka 1:26-38
2. Josip-  Matej 1: 18-25
3. Pastir- Luka 2:8-12
4. Anđeo- Luka 2:13- 20
5. 3 kralja- Matej 2:1- 12
6. Ogledalo-  Ivan 3: 1-21

Dakle, ja inače ovo radim utorkom  s djecom i zadnju vrećicu otvaramo na samom Božiću, ali s obzirom da je Božić baš u utorak ove godine, zadnji tjedan budemo otvorili 2 puta (u utorak i u četvrtak).  Čitamo odlomak iz Biblije, otvaramo vrećicu i stavljamo figuricu u jasle pa onda pričamo o tome, što je Bog htio za Božić?  Mamu za svog sina?  Tatu? Pastira koji bi poklonio Isusu maloga janjca  Anđela koje bi pjevao?  Kralja koji bi Mu dao zlato i skupe poklone?  U 6.oj vrećici je ogledalo.  Isus želi tebe za Božić. 

3.  POKLONI ZA VJEROUČITELJE (ILI UČITELJE): 

Volim s djecom izraditi ručno rađene poklone za naše vjeroučitelje iz crkve i za učitelje glazbenog i sportske trenere. Oni svi jako puno rade, pripremajući lekcije i aktivnosti za djecu.  Smatram da je vrlo bitno učiti djecu kako biti zahvalan za ljude koji su nešto doprinijeli njihovom životu.  Nitko nije "samo probitačan".  Mi smo svi onakvi kakvi jesmo zbog utjecaja nekoga- bilo loše, bilo dobro! :). Jako je bitno učiti djecu zahvalnost i koje bolje vrijeme za vježbanje zahvalnosti nego oko Božićnih blagdana!  Stoga, uvijek nešto izradimo:  male ukrase za bor, čestitku, kolačiće...  neku ideju uvijek nađemo po web-u.

4. GINGERBREAD KUČICA:
Ova kučica nema nikakvog duhovnog značenja, ali izradila sam prvu kučicu kad mi je najstariji sin imao 4 godine i klinci nisu ju nikada zaboravili i pričaju i jedva čekaju kučicu cijele godine, dakle, kučicu moram obavezno izraditi, inače Božić ne bi bio pravi! :)))


Ako niste primijetili, mi jako, jako volimo Božić!  :)))

USKRS:

I.  Uskrsni banner:
Noel Piper- HeartFelt Truth Easter Banner

Banner koji se nalazi na ovom linku je malo dugačiji od bannera koji ja radim (ali je bit i poruka ista).
Ugl. izaberem pjesmu koju ćemo učiti (neku o smrti i uskrsnuću) čitamo tekst iz Biblije, pomolimo se i izaberem neke stihove koje ćemo učiti napamet.
Inače krećem s bannerom 12 dana prije uskrsa (na utorak). Moj banner je napravljen ne od filca nego od velikog komada Hamer papira.  S jedne strane ima zeleno brdo svaki dan polijepimo po jedan krug sa slikom i s krugovima napravimo "put do Golgote"  Nakon što djeca idu spavati na veliku subotu okrećem banner.  S druge strane pise "On je uskrsnuo"1. krug:  Drvo spoznaja dobrog i zla- Čitamo Postanak 3:1- 19
Popričamo o tome kako su Adam i Eva donijeli grijeh na svijet.  Da su bili Bogu poslušni nebi bilo uopće potrebno da Bog pošalje Isusa na svijet da umre za naše grijehe.

2. krug:  oltar s vatrom- Postanak 22:1- 14
Pričamo o tome kako je Bog tražio da Abraham žrtvuje svog jedino rođenog sina i kroz to je nama dao sliku onog što je namjeravao učiniti za nas.

3.  krug:  Janje- Izlazak 12: 1-15
Pričamo o Pashu.... što je to Izraelcima značilo...  Bog je tada naredio da žrtvuju janje bez mane kako bi pokrili svoje grijehe.  Isus je za nas Božje Janje ali njegova žrtva na križu nije samo pokrila naše grijehe.  Njegova žrtva na križu je očistila i maknula jednom zauvijek naše grijehe...  on se njih više ne sječa!

4. krug:  Zmija na štapu:  Brojeve 21:4-9
Pričamo o tome da kako je zmija koja je bila uzdignuta na štap dala Izraelcima spas od smrti. Isus je bio uzdignut na križ i kad mi okrenemo svoj pogled na njegovu žrtvu mi smo spašeni od vječne smrti!  Opet je Bog nama dao sliku onoga što je namjeravao učiniti!

5. krug:  Grodže i kap vode:  Ivan   (Isus pretvara vodu u vino)
Pričamo o tome da je to prvo čudo koje je Isus učinio na zemlji.  Vino je slikovito njegove krvi...

6. krug:  Palma:  Matej 21:1-11
Ovo se događa 7 dana prije Isusove smrti.  Oni su mislili da će ih Mesija spasiti od vlasti Rimljana ali Bog je imao veću namjeru da ih spasi od smrti grijeha!

7. krug:  Bijela boca-  Matej 26:6- 13
Pričamo o tome kako je Marija pomazala njega i pripremila ga za smrt na križu.  Ali ona nije znala zašto o čini...

8. krug:  Kalež i kruh:  Matej 26:17-29
Pričamo o tome kako je Kristovo tijelo slikovito kruha što su jeli i vino kao Isusovu krv...  Pashalna većera je puna značenja...

9. krug:  Ruka:  Matej 26:47- 68, 27: 11-26
Isus na sudu

10. krug:  Pijetao- Matej 27: 69-75
Petar je zanijekao Isusa

11. krug:  Kruna trnja - Matej 27:27-31  Veliki petak
i
12. krug:  Križ- Matej 27:32-66  Veliki petak

13.  krug:  Grob:  Matej 28:1- 16  Velika Subota


II.  Priča i Uskrsni kolačić:  (Najbolje raditi navečer na Veliku subotu)

Sastojci:

1 čaša oraha (ne mljeveni)
1 žličica octa
3 bjelanjka
Drvena kuhača
Među prsti soli
1 čaša šećera
Vrećica
Celotep
Biblija

Pečnicu ugrijemo na 150 stupnjeva.  Orah stavljamo u vrećicu i djeci dajemo da ih tuku s kuhačem.  Objasnimo da nakon što je Isus bio uhićen, Rimski vojnici su ga tukli.  Čitamo Ivan 19:1-3.

Neka svako dijete pomiriše ocat. Usipamo 1 žličicu octa u zdjelu. Objasnimo da kad je Isus bio žedan na križu, dali su mu ocat da pije.  Čitamo Ivan 19:28-30.

Dodajemo bjelanjke.  Jaja predstavljaju život.  Objasnimo da je Isus dao svoj život kako bi nama dao život vječni.  Čitamo Ivan 10:10-11.

Posipamo malo soli u ruku svakog djeteta da okuse. ostatak posipamo u zdjelu.  Objasnimo da sol predstavlja suze Isusovih sljedbenika i gorčinu naših grijeha.  Čitamo Luka 23:27

Dosada sastojci koje smo stavljali u zdjelu nisu baš ukusne...  Dodajemo 1 čašu šećera.  Objasnimo da je najslađi dio ove priče što je Isus umro za grešnike poput nas i Njegova želja je da ga upoznamo i da mu pripadamo.  Čitamo Psalam 34:8

Smiksamo električnom mikserom na najjaču brzinu 12-15 min.  dok pjena ne postane čvrsta.  Objasnimo da bijela boja predstavlja čistoće onih čije je grijeh opran Isusovom krvlju.  Čitamo Izaja 1:18 i Ivan 3:1-3

Kuhačem umiješamo orah.  Žlicom stavljamo smjesu kao "mala brda" na tavu pokrivenu papirom za pečenje.  Objasnimo da svaki kolačić (smjesa) predstavlja kamenit grob u koji su položili Isusovo tijelo.  Čitamo Matej 27:57-60

Stavimo kolačiće u pečnicu, zatvorimo vrata i UGASIMO PEČENICU. OVE KOLAČIĆE SE NE PEKU!!!

Dajemo svakom dijetetu komadić celotepa i "zapečatimo" vrata od pečnice.  Objasnimo kako su vojnici zapečatili Isusov grob i zašto...  Matej 27:65-66

Objasnimo kako su oni možda tužni što moraju ostaviti kolače u pečnicu preko noći.  Isusovi sljedbenici su bili očajni kad je grob bio zatvoren.  Ivan 16: 20-22

Uskrsno jutro otvorimo pečnicu i dajemo svima kolačić.  Vidimo kako izgledaju puknuti.  Kolačići su prazni iznutra!!! Objasnimo kako su se Isusovi sljedbenici čudili kako je grob bio prazan!  Matej 28:1-9
3 komentara:

  1. ja sam oduševljena! Super ideje, jedva čekam da Lea bude malo veća da ovo radimo :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Banner cemo mi poceti danas!! Super ideja!!! (I stvarno si dobro objasnila razlik izmedu tradicje i religije. Odlicno!)

    OdgovoriIzbriši
  3. Bas mi je drago cure... uzivajte!!!

    OdgovoriIzbriši